İnceburun – Sinop

Karadeniz

Sinop ilinin ilçelerinden biri olan Akliman ilçesi içerisinde bulunan İnceburun, Karadeniz’e uzanan Anadolu’nun en kuzeyinde ki topraktır. Sinop Yarımadası’nda bulunur ve Sinop ilinin kuzey batısında yer alır. inceburun – sinop arası 19 kilometredir. İnceburun, dik falezlerle çevrili bir coğrafya üzerinde bulunduğundan Türkiye’nin tek fiyordu sanılır. Kurtkuyusu köyü, İnceburun’a en yakın yaşam alanıdır.

ataköy bayan escort

İnceburun Tarihi ve Coğrafyası

İnceburun, donmuş algomeralar ve lavlar sebebi ile oluşmuş bir çıkıntıdır. Bu çıkıntı kuzey ve kuzeybatı yönünde bir seyir izler. Dik falezlerle çevrilidir ve 136 milyon yıl önce lavların donarak burunu oluşturduğu düşünülür. Türkiye’nin ve Anadolu’nun kuzeydeki en uzak toprağıdır. 1929 yılında İnceburun, Sinop iline bağlanarak Akliman ilçesi içerisinde yer almıştır. Her yıl bir 100.000 yerli turistin İnceburun’u ziyaret ettiği bilinen bilgiler arasındadır. Sinop’un en önemli tarihi yapılarından biri olan Fener, yerden 52 metre yükseklikte inşa edilmiştir ve İnceburun’da bulunur. İnceburun rakım yüksekliği deniz kıyısı olmasına karşın 35 metredir. Falezlerin eşsiz güzelliğiyle bezenen Fener, mükemmel fotoğraflara ev sahipliği yaptığı gibi hala denizcilere referans olarak görevini yapmaktadır.

İnceburun Doğal ve Tarihi Güzellikleri

Adeta İsviçre gölleri ve Norveç fiyortlarını andıran İnceburun’un doğal ve tarihi güzellikleri oldukça fazladır. Yerden 35 metre yükseklikte bulundan İnceburun, doğu yönünde ilerlendiği takdirde Başkaya Burnu’na, batıya ilerlendiği takdirde Hamsilos Koyu’na ulaşır. Başkaya Burnu ve Hamsilos Koyu’na yürüme mesafesinde olan ve tam ortalarında bulunan İnceburun, Türkiye’nin en kuzeyinde İnceburun Deniz Feneri ile süslenmiştir. İnceburun Deniz Feneri, İnceburun beldesinin bu kadar popülerlik kazanmasındaki yüksek payı oynayan unsurdur. 1863 yılında inşa edilen fener, 157 yıldır hala aktif olarak görevini yapmakta ve fotoğrafçılara mükemmel portreler sunmaktadır.

İnceburun’a Ulaşım

İnceburun’ Samsun’dan 19 kilometre kuzeyde bulunan turistik bir bölgedir ve Bu bölgeyi ziyaret etmek için gelen yerli veya yabancı turistler, Sinop merkezinden İnceburun’a ulaşmak için de yol katetmelidir. İnceburun’a toplu ulaşım direkt olarak maalesef bulunmamaktadır. inceburun – sinop arası çalışan tur şirketleri ile anlaşarak gelinebildiği gibi, Kurtkuyusu köyüne giden toplu taşıma araçlarını kullanarak mesafeyi üç kilometrelik uzaklığa düşürebilirsiniz. Bununla birlikte araç kiralanarak veya özel araçla da gidilebildiği gibi, bölgeye ulaşım için özel bir ücret veya Müzekart gerekmez.

İnceburun Kamp Alanları ve Aktiviteler

İnceburun, yerli turist tarafından sıkça tercih edilen bir güzergah olduğundan bölge etrafında bulunan Hamsilos Koyu yakınlarında birçok kamping alanı mevcuttur. Bu kampinglerde uzun doğa yürüyüşleri, deniz bisikleti sürmek gibi birden fazla aktivite ile zaman geçirebilir, eşsiz doğa güzelliklerinin içerisinde büyülenebilirsiniz. Kamp alanlarının dışında konaklamanız için oldukça uygun fiyatlı pansiyonlar, bütçe durumuna göre oteller de mevcuttur. Bununla birlikte göl ve koy içerisinde kano ile gezmek de sunulan imkanlar arasındadır.

Koy, Göl ve Fener

İnceburun’a gelen yerli turistlerin aşık kaldığı bu üçlü, sırasıyla Hamsilos koyu, Sinop gölü ve İnceburun Feneri; bu bölgeyi ziyaret eden turistlere unutulmaz anılar ve manzaralar yaşatıyor. Tam olarak 180 derecelik bir Karadeniz manzarasını seyredebileceğiniz ve eşi benzeri bulunmaz fotoğraflara ev sahipliği yapabilecek İnceburun Feneri, eşsiz su rengi ve doğa güzelliğine sahip; İnceburun Feneri’nden yürüme mesafesinde olan Hamsilos Koyu ve son olarak bu üçlemeyi tamlayan Sinop Gölü bir tatilinizi harcamak için güzel bir seçenek olabilir. Bunlarla birlikte inceburun – sinop arasında bulunan yolların engebesi ile birlikte uzak düşlere dalabilir ve unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir