5
(1)

Ülkemizin önemli kayak merkezleri ile anılan ılgaz – çankırı, İç Anadolu bölgesinde bulunuyor. Özellikle 6 ay sürekli karlarla kaplı olan Ilgaz dağları, çok sayıda sporseverin ilçeyi ziyaret etmesini sağlıyor.

Ilgaz – Çankırı Hakkında Bilgi

Çankırı iline 51 km mesafede olan ilçenin yüz ölçümü ise, 784 km².dir. Nüfusu 15.000 civarında olan ilçede, Batı Karadeniz’in en yüksek dağları olan Ilgaz dağları bulunur. Farklı kültürlere ev sahipliği yapan ilçenin tarihi, MÖ 2000 yıllarına dayanmaktadır. İlçe halkı tarım ve hayvancılıkla geçinir, ayrıca seracılık da son zamanlarda oldukça rağbet görmektedir. İlçenin yaklaşık % 41’lik bir alanı ormanlarla kaplıdır ve kerestecilik de bu nedenle oldukça gelişmiştir. Karasal ve Karadeniz iklimlerinin ikisine de sahip olan ilçenin, ortalama sıcaklığı ise 10 derece civarındadır.

Ilgaz – Çankırı’ya Nasıl Gidilir?

Ilgaz ilçesine ulaşmak için birçok alternatif bulunuyor. Bunlardan en kısası ise, Kastamonu hava limanına gelerek buradan 64 km.lik otobüs yolculuğu yapmak oluyor. Hava limanından araç kiralama yolu ile de ilçeye konforlu bir yolculuk yapmak mümkün oluyor. Özellikle kayak mevsiminde, hava yolunu kullanmak ve araç kiralama hizmetinden faydalanmak için, önceden rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

İlçeye direkt olarak otobüsle gelmek isteyenler ise, Çankırı veya Kastamonu üzerinden ilçeye ulaşabilirler. Ayrıca, birçok büyük şehirden, direkt Ilgaz kayak merkezine otobüs seferleri de yapılıyor. Çankırı ilinden Ilgaz ilçesine, düzenli belediye ve halk otobüsleri ile minibüsler de bulunuyor.

Ilgaz – Çankırı Gezilmesi Gereken Yerler

Çoğunlukla kayak merkezi ile tanınan ılgaz – çankırı, bu merkez haricinde gezilecek birçok tarihi ve yerlere ve doğal güzelliklere de sahip bulunuyor. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanıyor;

  • İndağı kaya mezarı: İnköy mevkinde bulunan Salman höyük’te kayalara oyulmuş birçok mezar ile,Bizans ve Roma dönemlerine ait yerleşim yerleri bulunuyor.
  • Kırkpınar yaylası: yayla ilçeye 22 km. uzaklıkta bulunuyor ve içinde bulunan göl 40 adet pınardan besleniyor. yayla özellikle bahara giriş aylarında muhteşem bir görüntüye sahip oluyor.
  • Osman gölü yaylası: ilçeye 25 km. mesafede olan bu yayla, özellikle doğa fotoğrafçılarının uğrak yeri haline gelmiştir.

Bu yerlerin yanısıra, ilçede birçok medeniyetin eseri olan Ilgaz hamamı (1887), Kayı köyü camisi (1300) ve tümülüsler (Kastamonu yolu üzerinde) de gezilmesi gereken yerler arasındadır. İlçeye gelmeden önce, Çankırı ilinde de taş mescit, tuz mağaraları ve Çankırı müzesi de görülmeye değer yerler arasındadır.

Ilgaz – Çankırı Neler Yenir?

Çankırı ve Ilgaz ilçesi, hem İç Anadolu hem de Karadeniz yemeklerini misafirlerine sunuyor. Yöresel yemeklerinden bazıları şu şekildedir;

  • Tatar hamuru çorbası
  • Taze fasulye kavurması
  • Yazma çöreği
  • Fit fit aşı
  • Çeç böreği
  • İnce ekmek muskası
  • Çalma
  • Çekme helva

İlçeyi ziyaret edenler, meşhur Çankırı kurusu ve bazlamasının da tadına bakmalıdır. Yörede en çok tüketilen yiyeceklerin başında yöresel çorbalar geldiğinden, burada çorbanın çok değişik çeşitlerini tatmak mümkün oluyor.

Ilgaz – Çankırı Neler Yapılır?

Bölge doğal güzellikleri ile öne çıktığından, doğa sporları ve fotoğrafçılık için ideal imkanlar sunuyor. Ilgaz kayak merkezi ise, özel olarak gelinmesi gereken bir yer. Doğa harikası bir yer olmanın yanında, profesyonel ve amatör kayak sporları için üç adet pisti bulunuyor. İlçeye bahar aylarında gelenler ise, mevsimlerin dönüşümüne, tertemiz bir doğa ortamında tanıklık edebilirler.

Ilgaz – Çankırı Nerelerde Konaklanır?

İnternet ortamında ılgaz – çankırı konaklama yeri yazıldığında, genellikle kayak merkezinde bulunan tesisler çıkmaktadır. Buradaki otel, motel ve butik otellerde özellikle kış aylarında, erken rezervasyon yaptırılarak kalınabiliyor. Buralarda yer bulunmaması durumunda, Çankırı’daki otellerde de kalmak mümkün oluyor.

Burayı Ne Kadar Beğendin ?

Oylamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama Puan 5 / 5. Toplam Oy: 1

İlk Oyu Sen ver!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir